sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Kurssi 1/ 4

Heinäkuun tokalla viikolla oltiin Katin kanssa yleiskurssilla Niemenpellon tallilla, ja päätin tehdä päiväkirjatyylisesti postaukset blogiin. Me oltiin ainoat varsinaiset kurssilaiset, tosin yhtäkään tuntia ei menty kahdestaan vaan aina oli myös irtotuntilaisia mukana. Tällä kertaa kuvamateriaalia on paljon ja videoitakin ihan mukavasti, Anni nimittäin oli kuvaamassa meitä kaikkina päivinä :) Kurssipostauksia on yhteensä 3, joista kaksi on megapitkää normipostausta edit: 4, joista kolme on megapitkää normipostausta ja viimeisin on video koko viikosta. 

Kurssipäivät oli kokonaisuudessaan aika samanlaisia, mutta tuntien sisällöiltä erilaisia. Päivä alkoi yhdeksältä heppojen jakamisella, jonka jälkeen ekan tunnin hevoset haettiin sisälle. Laitettiin ne kuntoon ja ratsastettiin, jonka jälkeen purettiin hepat pois, vietiin laitumelle ja pidettiin tauko. Jos käytiin uittamassa aamutunnin hevoset, tehtiin sen ennen taukoa. Tauon jälkeen haettiin seuraavat hevoset ja alettiin laittaa niitä. Jos iltapäivällä oli estetunti, käytiin tekemässä esteet. Iltapäivätunnin jälkeen hoidettiin hepat pois ja käytiin purkamassa esteradat, jos oltiin hypätty. Perjantaina oltiin koko päivän vaelluksella, joka aloitettiin hyppäämällä vähän pellolla.


MAANANTAI

Koulutunti 1,5h
Elli - Vuokko
Kati - Cherry
(Tuuli - Tinttu, Tiia - Minttu, Lasse - Taika)


Edellisestä koulutunnista Vuokolla oli aika kauan aikaa, joten mulle ei tullut oikeestaan minkäänlaista mielikuvaa hepasta. Ihan tunnin alussa käytiin yksitellen läpi, miltä näyttää kun hevonen kävelee rentona ja pitkänä, ja minkälainen ero siinä näkyy, kun se alkaa tuoda takajalkoja alle. Alkuverkkojen aikana piti myös miettiä takajalkojen liikettä ja kertoa milloin sisätakajalka on maassa ja milloin se ponnistaa, sekä sama ulkotakajalan kanssa. Nää oli tosi hyödyllisiä tehtäviä, enkä oo aijemmin miettinyt tollasia. Vuokko tuntui kivalle, joskin sen kanssa sai olla aika tarkkana että se kulki suoraan eikä oikonut. Vauhtia oli käynnissä sopivasti ja tempo oli hyvä, mutta ravissa mentiin aluksi liian kovaa. Sain heppaa kuitenkin koottua vähän ja vauhtia hidastettua.

Alkuverkkana ratsastettiin keskihalkaisijaa ja käännyttiin joka toinen kerta keskihalkaisijan lopussa oikealle ja joka toinen kerta vasemmalle. Näin pystyi tekemään enemmän taivutteluja hepalle vaikeampaan suuntaan, joka meillä oli vasen. Uralla mentävät osuudet mentiin noin metri sen sisäpuolella, jotta jouduttiin ratsastamaan hevoset suoraksi, eikä ne saaneet tukea aidasta.
Eka varsinainen tehtävä oli pohkeenväistö, jossa piti taas miettiä takajalkoja. Väistettiin kentän keskeltä uralle, josta nousi suoraan laukka. Tehtiin väistöt eka käynnissä ja sitten ravissa. Nää suju mun mielestä tosi hyvin, varsinkin laukat nous helposti. Muutaman kerran jälkeen hepasta huomas, että se tiesi jo milloin nousee laukka ja koettikin nostaa sen omalla luvalla. Muokkasin tehtävää pari kertaa niin, että nostin laukan vasta parin askeleen jälkeen väistön jo loputtua, jolloin Vuokko ei enää ennakoinut ihan niin paljon. Edelleen sai olla tarkkana oikomisen kanssa, mutta suht hyvin kestettiin siinä uran vieressä, eikä oijottu puolta kenttää.

Pohkeenväistöjen jälkeen vaihdettiin avotaivutukseen, jotka tehtiin aina pitkien sivujen alkuun. Muutaman kerran joutui vähän hakemaan oikean vahvuisia apuja, mutta pikkuhiljaa alkoi sujua. Tehtiin tätä ensin käynnissä ja kun kaikilla alkoi sujua, siirryttiin raviin. Taivutuksen kanssa sai olla aika tarkka, koska Vuokko lähti taipumaan tosi helposti vaan kaulasta, jolloin takajalat teki paljon vähemmän töitä.


Estetunti 1,5h
Elli - Tuiske
Kati - Vuokko
(Emilia - Selja, Tiia - Taika)

Tuiskeella olin mennyt vaan kerran koulua, joten ei oikeestaan tullut tästäkään hepasta mitään ennakkomielipidettä. Edellisellä ja ainoalla kerralla tuntui kivalle ja toimi ihan hyvin, vaikka mitään kovin tarkkaa muistikuvaa ei ollut. Sen kuitenkin muistin, että ihan mahtavan tasaiset askellajit omaava heppa kyseessä :)Ennen selkäännousua käytiin läpi esteistuntaa centered ridingin-opeilla. Selkäännousun jälkeen käveltiin hetki pitkin ohjin, jonka jälkeen alettiin käydä esteistuntoja läpi. Hevoset sai kävellä melko vapaasti, sillä aikaa kun ratsastajat vaihtelivat perusistunnasta kevyeen- ja esteistuntaan. Tehtiin istuntajuttuja myös ravissa. Hetken harjoittelun jälkeen lyhennettiin jalkkareita kolme reikää, tosin mulla niitä lyhennettiin vielä jälkikäteen kahdella reijällä, koska olivat liian pitkät. Jalustimien lyhennys tähtäsi siihen, että meidän oli pakko nousta (oikeastaan laskeutua) esteistuntaan niin, ettei nojattu jalkkareihin, vaan käytettiin lihaksia. Tässä vaiheessa alkoi jo vähän reisissä tuntumaan... :D Lyhennetyillä jalkkareilla harjoiteltiin istuntoja myös laukassa, jonka jälkeen alettiin hyppäämään.Mentiin meidän kentälle kasaamia esteitä, joihin ei oikeestaan tehty mitään ihmeellisiä ratasuunnitelmia. Kentältä löytyi sarja, okseri ja muutama ihan perus pysty ja ristikko. Alkuverkkojen aikaan meni keskittyminen oikeastaan vaan omaan istuntaan, niin poni oikoi jonkin verran ja sen kyllä hypätessä huomasi, meidän reitit esteiden välillä oli vähintäänkin kyseenalaisia. Tuiske kuitenkin tuntui aika kivalle ja voisin kyllä hypätä tuolla uudestaankin. Muutamalle esteelle onnistuttiin tulemaan ihan hyvin, mutta tosi moni oli ihan vaan semmoista räpellystä. Onnistuneita hyppykuvia on kovin vähän, eikä videoita tullut ollenkaan.
TIISTAI

Koulutunti 1,5h
Elli - Cherry
Kati - Vuokko
(Tuuli - Tinttu, Tiia - Minttu, Lasse - Taika)


Cherryllä en ollut mennyt aijemmin, joten ihan avoimin mielin liikenteeseen. Aloitettiin tunti tekemällä itsenäisesti voltteja, ympyröitä ja pysähdyksiä. Cherry kuunteli tosi paljon painoa ja lähti heti mönkimään jos istuin vinossa. Hyödyllinen, mutta vähän ärsyttäväkin asia, koska huomasin jo ekan 10 metrin aikana että istun ihan miten sattuu, vaikka tuntui että istun suorassa ja keskellä satulaa. Toisaalta kuitenkin voltit, ympyrät ja suoristukset sujui kivasti, kun riitti kun käänsi tai suoristi itseään, eikä kyllä tekisi pahaa opetella istumaan oikeasti keskellä. Ravissa jatkettiin samoin, ensin keventäen vauhdin ollessa vähän reippaampi ja sitten harjoitusravissa, jossa alettiin vaatia hevosia jo vähän kasaamaan ja menemään rauhassa.
Ensimmäisenä tehtävänä tultiin pohkeenväistöä (oikea kuva alla), aloitettiin käynnissä. Cherry oli tosi herkkä ja jo pelkkä pohkeen siirtäminen oikealle paikalle sai sen väistämään. Tuppaan itse unohtaa katseen pohkeenväistössä, ja heti kyllä huomasi, jos unohti. Käyntiväistöjen jälkeen tehtiin samaa tehtävää ravissa, sujui ihan kivasti. Kokonaisuudessaan väistöt sujuivat ihan hyvin, kun vaan muisti itse istua oikein ja miettiä mitä tekee. Pohkeenväistöjen jälkeen laukattiin hetki ihan vaan kenttää ympäri. Cherry laukkasi kivasti, eikä edes oijottu kovin pahasti. Heppa meni kyllä mahdottoman pitkänä, mutta koitin keskittyä omaan istumiseen ja laukan pysymiseen, missä onnistuinkin ihan hyvin.


Laukkojen jälkeen aloitettiin avotaivutukset (vasen kuva yllä). Käännyttiin taas lyhyeltä sivulta keskihalkaisijalle, ja suoristuksen jälkeen tehtiin avoa oikealle, jonka jälkeen suoristus ja avotaivutus vasemmalle. Keskihalkaisijan jälkeen käännyttiin joka toinen kerta oikealle ja joka toinen kerta vasemmalle. Alkuun ravattiin pitkät sivut, sitten laukattiin. Tehtiin avotaivutuksia myös ravissa, jolloin kaikki käyntipätkät vaihtui raviksi ja laukat pysyi laukkana. Avot ei sujuneet kovin hyvin, Cherry ei joko taipunut ollenkaan, tai sitten kääntyi ihan liikaa. Vasemmalle tehtäessä sujui paremmin, oikea taisi onnistua vain kerran. Laukat nousi yleensä hyvin ja kestikin ihan mukavasti. Laukassakin heppa kuunteli tosi paljon istuntaa, eikä nostanut jos esim. jalat oli väärin. Istunnalla kuitenkin sai myös säädeltyä vauhtia, joten ei yhtään huono juttu että hevonen oli siitä noin tarkka. Tehtävien jälkeen ravattiin vielä hetki, sekä käveltiin pitkin ohjin.
Estetunti 1,5h
Elli - Taika
Kati - Vuokko
(Emilia - Selja, Tiia - Fifila)

Karmea jäätäminen, mutta heppa on hieno :>
Taikalla oon mennyt aika paljon, varsinkin esteitä, joten tiesin jo mitä odottaa. Rakennettiin esteiksi vähän tavallista poikkeavampaakin, kaarevalla linjalla oleva suhteutettu, sekä tietysti ihan normi ristikoita ja pystyjä. Tällä kertaa ei tehty istuntajuttuja, vaan verkkailtiin melko tavanomaisesti. Ensin käyntiä ja taivutteluja molempiin suuntiin, sitten sama ravissa ja lopulta laukassa. Taika tuntui kivalle ja malttoi kuunnella hyvin, eikä kaahottanut juuri yhtään ja saatiin paljon kehuja, kuinka nätisti ja rauhassa se kulkee. Taika kuunteli tosi paljon istuntaa, varsinkin kevennyksen rytmiä muuttamalla oli helppo säädellä hevosen vauhtia. Verkkailujen jälkeen alettiin hyppäämään.Tultiin eka ihan yksittäistä estettä ristikkona, heppa oli kyllä vauhdikas, mutta kesti hanskassa ihan hyvin. Sitten lisättiin vähän esteen korkeutta ja niiden määrää, taidettiin hypätä kolmen esteen rataa, jossa oli yksi pysty ja kaksi ristikkoa. Taika oli edelleen tosi reipas, mutta isommilla esteillä keskittyi ihan eri tavalla. Muutama kielto tuli, mutta pääasiassa meni hyvin ja tultiin ihan suht rauhallisesti. Jatkettiin samalla perinnettäkin, ollaan nimittäin joka estetunti onnistuttu juoksemaan päin tolppaa ja niin kävi vähän nytkin, tällä kertaa poni kolautti onneksi vain vähän nenäänsä. Vikan esteen jälkeen vedettiin aina muutama rundi kenttää ympäri laukkaa, ihan vaan koska hevonen halusi. Oon mennyt Taikalla esteitä sen verran useasti, että tiesin sen vaan kettuuntuvan siitä, jos ei saa välilllä mennä lujaakin, niin ongelmaa ei sinäänsä ollut. Ensimmäinen laukkakierros tosin lähti siitä, kun kokeilin vanhaa kikkaa yrittää hidastaa vievää heppaa, eli antaa lisää pohkeita. Ei toiminut, mutta Maaritkaan ei nähnyt ongelmaa meidän laukkaamisessa, joten annoin sitten Taikan vähän rallittaa muidenkin kierrosten jälkeen.
Seuraavana tultiin meidän kaarevaa linjaa, jonka askelväli laskettiin ihan veikkaamalla, mutta joka osui aika hyvin niille, jotka tuli laukassa. Taika otti väliin kuusi askelta, niinkun hevosvälillä arveltiinkin. Katin ratsu Vuokko taisi tulla seitsemällä. Tästä on videotakin, sitten siinä viimeisessä postauksessa näkyy. Viimeiseen rataan sisältyi meidän mörköeste, sinisten tynnyreiden päällä sinivalkeat puomit, tuli vähän megaloikkia ja melkeen mentiin ohikin, mutta onnistuttiin myös hyppäämään yli. Hyppyjen jälkeen ravattiin hetki ja käveltiin pitkin ohjin.


Kaikki kuvat © Anni L., oot mahtava! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti