keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Kurssi 2/4

Heinäkuun tokalla viikolla oltiin Katin kanssa yleiskurssilla Niemenpellon tallilla, ja päätin tehdä päiväkirjatyylisesti postaukset blogiin. Me oltiin ainoat varsinaiset kurssilaiset, tosin yhtäkään tuntia ei menty kahdestaan vaan aina oli myös irtotuntilaisia mukana. Tällä kertaa kuvamateriaalia on paljon ja videoitakin ihan mukavasti, Anni nimittäin oli kuvaamassa meitä kaikkina päivinä :) Kurssipostauksia on yhteensä 4, joista kolme on megapitkää normipostausta ja viimeisin on video koko viikosta. 1. postaus2. postaus3. postaus

Kurssipäivät oli kokonaisuudessaan aika samanlaisia, mutta tuntien sisällöiltä erilaisia. Päivä alkoi yhdeksältä heppojen jakamisella, jonka jälkeen ekan tunnin hevoset haettiin sisälle. Laitettiin ne kuntoon ja ratsastettiin, jonka jälkeen purettiin hepat pois, vietiin laitumelle ja pidettiin tauko. Jos käytiin uittamassa aamutunnin hevoset, tehtiin sen ennen taukoa. Tauon jälkeen haettiin seuraavat hevoset ja alettiin laittaa niitä. Jos iltapäivällä oli estetunti, käytiin tekemässä esteet. Iltapäivätunnin jälkeen hoidettiin hepat pois ja käytiin purkamassa esteradat, jos oltiin hypätty. Perjantaina oltiin koko päivän vaelluksella, joka aloitettiin hyppäämällä vähän pellolla.

KESKIVIIKKO

Lännenratsastuskokeilu 1,5h
Elli - Odda
Kati - Vuokko
(Aino - Cherry, Suvi - Ofeig)


Keskiviikkona päästiin kokeilemaan länkkäriä. Itse oon käynyt lännenratsastuksen peruskurssin vuonna 2012 ja Kati on joskus mennyt länkkäsatulalla ja opetellut vähän kääntämistä, mutta muille laji oli uusi. Oli kuitenkin kiva päästä palauttelemaan vanhoja juttuja mieleen. Ennen tuntia opeteltiin laittamaan länkkärikamat, sekä saatiin vähän ohjeistusta. Kaikkien heppojen ollessa valmiit suunnattiin kentälle. Omana ratsuna toimi issikkatamma Odda, jolla menin länkkärikurssilla kerran.

Aloitettiin tunti liikkeellelähdöillä, pysäytyksillä ja kääntämisellä. Meillä jutut toimi ihan suht hyvin, huomasin että hou-käskyllä pysäyttäminen sujui vähän paremmin kun pohkeella puristaminen (hou = hevonen pysähtyy, peruuttaa vähintään 2 askelta ja saa lepotauon) . Lisäksi huomasin taas istuvani vinossa, heppa nimittäin möngerti koko ajan. Oman istunnan korjaamisen jälkeen sujui aina vähän paremmin. Kun hommat jotakuinkin sujuivat kaikilla, alettiin ravaamaan. Ravissa haettiin jog-ravia, eli hidasta vauhtia ja matalaa muotoa. Muoto onnistui vähän paremmin kun vauhti, mutta pikkuhiljaa alkoi hidastua.


Ravaamisen jälkeen aloitettiin tekemään tehtäviä, eli suoraan peruutusta, L-mutkaa, neliötä, kolmiota ja siltaa (vasemmanpuoleinen kuva alla). Koska mulla oli jo aijempaa kokemusta lajista, sain kokeilla myös porttia. Kaikki muut paitsi portti ja silta on muodostettu maassa olevien puomien avulla. Tavallinen peruutus suorilla puomeilla voidaan suorittaa kahdella tavalla. Voidaan joko ratsastaa puomien keskelle, pysähtyä ja peruuttaa pois, tai ratsastaa puomien läpi, pysähtyä ja peruuttaa pois.  L-mutka suoritetaan niin, että ratsastetaan ensin kulmakohtaan, johon pysäytetään, jonka jälkeen peruutetaan pois. Sen jälkeen koko kuvio ratsastetaan läpi, pysäytetään ja peruutetaan kuvio läpi. Neliöön ratsastetaan ensin sisään ja pysäytetään. Sen jälkeen hevosta pyöritetään neliön sisällä tietty kierrosmäärä, jonka jälkeen se ratsastetaan suoraan kohti poistumispuomia, pysäytetään ja ratsastetaan pois. Kolmion suoritus on samanlainen kun neliön, mutta kuvio on pienempi, joten tehtävä on haastavampi. Sillan yli ratsastaessa hevosen kuuluu olla kiinnostunut sillasta ja kulkea sen yli rauhassa. Sillan haistelu on hyvä asia. Portti voidaan suorittaa joko veto- tai työntöporttina. Nimitykset tulevat siitä, vetääkö vai työntääkö ratsastaja porttia kädellään. Portti kuuluu avata ja sen läpi kuuluu ratsastaa irrottamatta otettaan siitä.Tehtäviä sai kiertää haluamassaan järjestyksessä ja niiden jälkeen piti käydä ravaamassa vähintään kierros. Yritettiin Oddan kanssa porttia sen verran kauan, ettei ehditty käydä kokeilemassa kolmiota ja suoraan peruutusta. Muut jutut sujui kuitenkin mun mielestä aika hyvin, L-mutkassa huomasin suurimman parannuksen, viimeksi se ei meinannut onnistua. Portti ei sujunut ihan oppikirjojen mukaan, mutta sain sen jotakuinkin oikein suoritettua. Lehmät olisivat karanneet aika monta kertaa kylläkin.. :D


Lopputunnista kokeiltiin vielä rollbackia (oikeanpuolimmainen kuva ylempänä). Lähdettiin tekemään noita oikeassa kierroksessa. Nostettiin laukka pitkän sivun alussa, laukattiin pitkä ja lyhyt sivu, jonka lopusta käännettiin reilusti uran sisäpuolelle. Pitkän sivun loppuun tuli rollback, eli lännenratsastuksen liike, jossa vauhti pysähtyy, mutta liike ei. Samalla, kun laukka loppuu (hou-käskyllä), hevonen kääntyy ja nostaa uuden laukan. Sen jälkeen laukattiin uraa pitkin pitkän sivun loppuun, johon pysäytettiin houlla. Rollbackeissa oijottiin aika pahasti, mutta käännökset ja laukannostot sujui paremmin. Oon kokeillut myös rollbackeja aijemmin. Lopuksi ravattiin vielä hetki, ennen kävelyä ja alastuloa. Länkkärissähän satulasta tullaan alas oikealle puolelle ja jalustimen kautta, jotta vastinhihnat venyisi tasaisesti.

Muokkaus © Essi L.
Tallissa purettiin hepat nopeasti, vaihdettiin vaatteet ja lähdettiin uittamaan.


Sukeltajapouni


Varsallisten ratsastus 15min
Elli - Riemu
Kati - Tuuli
Anni - Humu


Niemenpellon varsallisia alettiin totuttaa vauvaloman jälkeen ratsastukseen ja saatiin olla ekat niillä menijät loman jälkeen. Anni on Humun hoitaja ja oli sopinut Maaritin kanssa aijemmin, että saa mennä sillä. Ratsastus tapahtui niin, että varsat oli mukana juoksentelemassa. Koska tammoilla on ollut lomaa, ratsastus oli tosi kevyt. Ensin käveltiin hetki, jonka aikana saatiin ohjeistusta varsojen seassa ratsastamisesta. Sen jälkeen ravattiin jonkun aikaa, ja käveltiin taas loppuun. Riemu tuntui tosi kivalle ja kuunteli hyvin, niinkun kuulemma Tuuli ja Humukin :)

Keskiviikkona aika loppui vähän kesken, kun länkkäriratsujen kanssa meni enemmän aikaa kun oli laskettu, joten mentiin vaan länkkäritunti, uitto ja varsallisilla.

Postauksen kuvat © Anni L. ja Minna S., kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti