lauantai 6. joulukuuta 2014

Joulukalenteri luukku 6 - Suomenhevonen, paras hevonen


Anni

Hei taas,


... Ja hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! 
Itsenäisyytemmehän on monien tekijöiden summa ja yhtenä subjektina isolla S:llä toimivat rakkaat ystävämme suomenhevoset! Siellä ne rintamalla vaan taapersivat eivätkä laukauksista olleet moksiskaan. Voin vain kuvitella, mitä tapahtuisi jos Raisun korvan juuressa poksauttaisi jotain samantyyppistä, vaikka ilmapallon...

"Tuol on jotain!"

Tämän päivän kalenteriluukussa ajatuksena olisi suomenhevosia kunnioittaen, muistaen ja ihaillen sekä samalla pitäen mielessä jouluraisukalenterin pääidean olisi käydä vähän läpi Raisun sukua ja juuria. Lisäksi jaan hieman tuttavieni näkemyksiä suomenhevosesta, ja lopulta oman summasummarum-tyyppisen tiivistelmäni. Kiikarina tässäkin aiheessa toimii oman mielipiteeni kohdalla tietty jalo möhömahani (Raisu siis), joka esittäytyy oikein mielellään tälläisessä kunniatehtävässä, ja onkin oiva esimerkki perinteisestä suomenhevosesta (koosta viis; minkä säkäkorkeudessa häviää, sen mahanympäryksessä voittaa!).

Raisu ja Isi

Aloittakaamme hieman tutustumalla Raisun sukutauluun:


o. Raperto
s. 2007
           o. Ramiini
            s. 1998
o. Turo
t. Hui-Hai
           t. Ingrid
            s. 1999
o. Patrik
t. Sukuminna

t. Humu-Hilla
s. 2003
           o. Mirlakka
            s. 1992
o. Lappi-Muisto
t. Virlakka
         t. Riemu-Liina
            s. 1998
o. Varjo-Luonnos
t. Etu-Ilo

Raisun isä on tallin uljas johtajaori Raperto, aka Raipe. Raipe on fiksu ja filmaattinen nuoriherra, jolta epäilen Raisun perineen vähäiset järjenhivenensä. Sen lisäksi, että Raipe on järkähtämätön luonne, se on myös äärettömän komea. Vaikka Raisu onkin perinyt värityksensä täysin emältään (ovat kuin kaksi marjaa), on silti komea olemus säilynyt isältä pojalle ;)


Raisun emä, Humu-Hilla, on Riemu-Liinan ja valjakkolegenda Mirlakan rakkauslapsi. Humu on kaunis pikkutamma, oikein mukava otus, jolta Raisu on varmasti saanut identtisen ulkonäön ja hyvän jousituksen lisäksi myös höselön järjenjuoksun. Humun näppärän ratsastettavuudenkin toivon olevan periytyvää, on nimittäin yksi miellyttävimmistä ratsuista ikinä. 


(Jos Raisun sukua haluaa tarkemmin katsella, niin sukupostiin pääsee klikkaamalla Raisun nimeä tai emän-/isän nimen kautta)***

Lupailin myös ystävieni kommentteja suomenhevosista. No, tässä niitä koottuja sutkautuksia sitten tulee. Ehkä löydät yhteneviä ajatuksia omiesi kanssa ;)

"Suomenhevoset on ihan niinku suomalaiset ihmiset. Välillä vähän juntteja ja sellasia piilottelevasti huomionkipeitä, jotka ei välttämättä oikeen osaa näyttää tunteitaan mut on sit kuitenkin ihan täydellä sydämellä mukana."
- Lotta

"Suomenhevonen; itsepäinen, omaa korkean työmoraalin, on hyväluontoinen ja rohkea. Ne on upeita!"
- Minna

"Mahan ympärys on suurempi kuin maapallolla."
- Henna

"On mulla muodot muumien.."


"Suomenhevoset on suomalaisia."
- Pilvi

"Ne on ihan jees."
- Essi

"Kivoja kavereita, vähän arvaamattomia, mutta eihän elämä saa olla liian helppoa!" 
- Sini

"Mä tykkään suokeista koska ne on aina ihan erilaisia! Jokainen on aivan uusi kokemus."
- Elli

"Hyviä heppoja on!"
- Kati

Ja vielä loppuun oma koontini:

"Suomenhevonen on, niin oudolta kun tää kuulostaaki, vähän niinku koira. Jos et vietä sen kanssa aikaa, se ei luota suhun, eikä kuuntele sua. Se ei jaksa keskittyä suhun ja pelkää sua. Mutta jos jaksat uhrata aikaa sille, se tottuu suhun, se oppii luottamaan, se kuuntelee. Saat siitä maailman parhaan ystävän. Suomenhevosta parempaa rotua ei oo olemassakaan. Ne on niin uskollisia, monipuolisia ja kaikinpuolin ihania, että jos sä suomenhevosen kerran hankit, ni et pääse siitä enää eroon. Siihen jää koukkuun."
- Anni***


OIKEIN HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ KAIKILLE!

2 kommenttia: