keskiviikko 28. lokakuuta 2015

DIY: heijastinliivin tuunaus

Mitä voi tehdä tylsälle ja liian isolle heijastinliiville? Mennä kauppaan ja ostaa uuden? Ei, vaan tuunata sen itse omaa silmää miellyttäväksi!

Kyseinen heijastinliivi on lojunut kaapissa jo jonkin aikaa. Liivi oli vähän liian iso ja tosi paljon liian tylsä, mutta ennen uuden hankkimista halusin kokeilla, mahdanko näille ongelmille itse mitään. Idea kehittyi päässä melko nopeasti, eli tarvikkeet esiin ja tekemään! Alunperin liivissä oli myös tasku, mikä oli mun mielestä vallan nerokas keksintö. Siitä huolimatta taskukin päätyi pieneen korjaukseen, mutta alusta asti oli selvää, että haluan sen pysyvän liivissä.

Aloitin koko operaation purkamalla kanttinauhan ja vetoketjun ompeleet. Käänsin reunoja enemmän sisäänpäin ja ompelin kantin takaisin kiinni ja kas, liivi oli pienentynyt sopivaksi! Vetoketju sai jäädä irralleen, lisäksi irrotin taskun ja taskun vetoketjun liivin etupuolelta. Sen jälkeen askartelin hevosenpääsiluetin erilaisia malleja apuna käyttäen ja leikkasin sen paperista irti. Koska idean iskiessä kotoa ei löytynyt heijastinkangasta, taiteilin heppasiluetin liiviin heijastinteipillä. Olisihan se helpompi ollut tehdä siitä kankaasta, mutta ihan toimiva näinkin. Saumat siitä kyllä huomaa, enkä tiedä kuinka kauan se kestää, mutta toistaiseksi toiminut. Jossain vaiheessa tarkoituksena on kuitenkin korvata teippipää kankaalla, luultavasti vasta teippien alkaessa repsottaa.

Vetoketjujen ja taskun kanssa tulikin vähän ongelmia. Taskua pienensin ensin liikaa, jolloin sen vetoketju ei mahtunut siihen. Ratkojaa käyttöön ja johan alkoi toimia, tosin sitten ompelin vetoketjun jotenkin väärin, joten uudestaan sitä ratkojaa.. Lopulta onnistui ja tasku oli nätisti paikallaan. Liivin vetoketjun kanssa kävi myös vähän köpelösti, lyhensin sitä reippaasti saksilla ja kuvittelin saavani sen vielä pysymään kiinni, mutta... vetoketjun jälkeenhän ei tietysti tule kangasta ja kun stoppari oli leikattu pois, niin lukko-osa tuli yli että heilahti. Reissua Eurokankaaseen, uutta, oikeanpituista vetoketjua ja uusi yritys. Ja onnistuminen, eli käsissä valmis ja itse tuunattu heijastinliivi :) Ja että miksikö se tasku oli hyvä juttu? No tietysti siksi, että sinne saa heppanameja!

Liivin tuunausvaiheista ei tullut otettua yhtäkään kuvaa, mutta tässä valmis liivi tositoimissa, © Anni L.

Heijastinliivi-projekti onnistui siis tosi kivasti ja lopputulos miellyttää omaa silmää kovin :) Seuraavana operaationa on tallilapasten vahvistaminen nahkapaikoilla, ratsastushousujen tuunaus ja tallikassin korjaaminen.

Kiinnostaako teitä lukea postauksia noista operaatioista?

4 kommenttia:

 1. Ihan huippu idea tuunaukselle! Iso osa one size -heijastinliiveistä on tosi isoja ja pitkiä ja sen takia pyörivät ja lepattavat päällä. Voisi myös olla hyvä idea ommella halpaan tarralliseen liiviin vetoketju, koska talliolosuhteissa tarra menee nopeasti huonoksi. Kiinnostaisi myös voisiko jollain konstilla tehdä liivin selkään "hidasta!" -tekstin joka sekin heijastaisi ilman, että tarvitsee tilata kallista, tunaattua liiviä. Todellakin kiinnostaisi nähdä lisää diy-projekteja, otahan ensi kerralla kuvia työvaiheista niin minunkinlaiseni nakkisormi pystyisi kokeilemaan! Itse tekemällä saisi kuitenkin niiin paljon halvemmalla tehtyä kuin kaupasta ostamalla, hevos- ja ratsastustarvikkeet on ihan riistohintaisia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Tuo tarran huononeminen on muuten totta, itse en sitä edes tajunnut ajatellakaan, koko ajan mielessä oli vain vetoketjun moninkertainen näppäryys tarraan verrattuna, mutta nytpä tuli ketjulle yksi plussa lisää.

   Tuo teksti-ideasi oli mahtava! Kuvittelisin, että suhteellisen helposti saisi toteutettua, samalla tavoin kuin itse tein tuon hevosenpään. Heijastinteippi on siitä kätevää, että liimautuu itse, mutta varmasti ihan myös heijastinkankaalla onnistuisi. Pelkällä langalla tulisi luultavasti liian ohut fontti, mitä ei erottaisi tarpeeksi ajoissa. Pitäneekin jalostaa tätä ideaa, esimerkiksi kärryjen takareunaan voisi heijastinliivin lisäksi olla helppo tuunata tuollainen kankaasta :) (kun olisi omat kärryt mitä tuunata, mutta ehkäpä saan käyttää tuttujen kärryjä mallina, jos tästä innostun)

   Poista
 2. Mahtava postaus! Muutenkin tykkään kovasti tästä sun blogista, postauksista sekä ulkoasusta ylipäätään. Täältä ehdottomasti uusi lukija sulle :)

  http://kinkkukansa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kiitos paljon! Sunkin blogi vaikutti ihan mielettömän upealle nopean selailun perusteella, pitääkin tehdä kunnollinen vierailu vielä paremmalla ajalla :)

   Poista