keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Poniprojekti

Kolme ponia, kaksi ihmistä, varusteet ja kesäloma. Eli ohjasajo-opettelu alkakoon!

Juttuun on tultu ennenkin! © Anni L
Puhelin aiemmin keväällä tallilla, että joku kesäprojekti ajamisen tai ohjasajamisen parista olisi kiva. Töitä raksa-apulaisena on ja ylppärit edessä joskus syksyllä, mutta aikaa jää jäljelle enemmän kuin sitä kuluu. Sitä paitsi, mikä olisi kesää parempi aika heppailla? Noh, vastaus oli, että viime kesän varsoja voisi alkaa opettamaan ohjasajolle ja viime talven ajoponeille ajaa vähän pohjakuntoa ennen ratsukoulutuksen jatkumista, eli tekemistä löytyisi. Puhelin asiasta meidän talliporukassa ja Sini innostuikin ajatuksesta, joten ei muuta kun tuumasta toimeen!

Multa ja Siniltä löytyy kummaltakin ohjasajokokemusta aika runsaasti, niin yhdessä kuin erikseen. Aikoinaan opeteltiin homma samalla ajokurssilla, jonka jälkeen ohjasajettiin meidän yhteistä hoitoponia Mineria. Minerin jälkeen taidettiin kouluttaa muutamaakin ponia, sekä jatkaa ohjasajoa jo siihen opetettujen kanssa vähän pidemmälle. Ollaan myös ohjasajettu kumpikin omilla tahoillamme jonkun verran, esimerkiksi mä ohjasajoin ollessani Niemenpellolla tetissä vuonna 2013 tosi paljon. Viime syksynä ja talvena ohjasajettiin ja ajettiin Sinin ja Annin kanssa kolmea shettistä, Mirhamia, Jazzia ja Quartzia. Mirhamin ja Jazzin kanssa taidettiin aloittaa aikalailla alusta, Quartzille homma oli jo tuttua ja sen kanssa lähinnä kerrattiin opittua. Näiden kanssa edettiin ohjasajamisesta ihan ajaen tehtyihin maastolenkkeihin ja oikein kelpoponeja olivat kyllä kaikki! Viime vuonna noiden kanssa touhutessa ainakin mua taisi se kärpänen noiden hommien suhteen puraista kunnolla, joten uusi projekti olikin enemmän kuin mieluinen asia :)

Poneja on tosiaankin kolme: MinellaKupari ja Kipinä (linkit sukupostiin). Kaikki ovat viime kesänä syntyneitä, eli nyt vuoden ikäisiä. Kaikki mun aikaisemmin ohjasajamat hepat on olleet iältään vähintään puolitoista vuotiaita, useinmiten kaksi. Vuotiaat onkin siis oikeasti tosi lapsia vielä, mikä pitää tietysti pitää koko ajan mielessä: liikaa ei saa rasittaa eikä vaatia. Ihan minkä ikäiselle hevoselle tahansa tekee kuitenkin hyvää saada tekemistä, joten kun tehdään kohtuudella ja huolella, on näin aikainen koulutus vaan hyvä asia. Lisäksi nää kolme on kuulemma halutessaan melkoisia hulivilejä, eli pienet toimintatuokiot tuskin ovat haitaksi.

Minella 25.5.2015
Minella 22.5.2016
Niemenpellon Minella on Niemenpellon Minnin, eli mun entisen hoitoponin varsa. Sitä kautta tän emä ja kolme sisarusta (joita myöskin oon hoitanut) ovatkin tosi tuttuja mulle. Ja kauas ei kyllä omena puusta putoa, muutaman kerran tutustumisen perusteella tää on kyllä luonteeltaan melkolailla täysi kopio Mirhamista! Reipas, aktiivinen ja aavistuksen kivikammoinen (lähinnä siis vain katsellaan hetki, että käyköhän tuo kimppuun vai ei, kuten Mirhamillakin on tapana). Ehkä aavistus enemmän kärsivällisyyttä tältä löytyy, mutta noin muuten vaikuttaa hyvin samanlaiselle. Ja sekös sopii, Mirham on aika loistava tapaus ja poni mun makuun :) 

Kupari 6.6.2015
Kupari 22.5.2016
Niemenpellon Kupari puolestaan on Topazin varsa, joka taas on Jazzin puolisisko. Onkin ollut hauska huomata, että kummassakin uudessa ponissa on paljon samaa vanhoista, nimittäin siinä missä Minella on Mirhamin kaltainen, muistuttaa Kupari tietyissä asioissa ihan Jazzia! Alahuulikin on miltei samanlainen, lörpöttää hyvin matalalla ja rentona :D Kupari onkin tosi fiksu ja leppoisa tapaus, jolta kuitekin löytyy tarvittaessa omaakin mielipidettä esitettäväksi. 

Vasemmalla Kupari, oikealla Minella, 22.5.2016

Kipinä 6.6.2015
Kipinä 25.5.2016
Niemenpellon Kipinä, viimeisenä muttei vähäisimpänä, orien kunniaa puolustamassa. Tän kanssa meillä ei olekaan vertailupohjaa oikein keneenkään: emä Hippu ollaan taidettu kunnolla tavata kumpikin vasta tunneilla ja puolisisko Napakka löysi uuden kodin vieroituksen jälkeen. Toki viime kesänä tätäkin on tullut rapsuteltua ja silloin poni antoi aikalailla vakuuttavan kuvan, kiltti ja sosiaalinen otus, joka ei kuitenkaan ole mikään ihan lapanen. Nyt Kipinä on osoittanut olevansa kiltti ja kuuliainen, mutta samalla hurjan energinen ja innokas poni, joka osaa olla myös vähän äijä. Tämä taitaakin näistä olla isoimmat reaktiot esittävä, siinä missä Kupari on ollut kaikki käy-tyyppiä tähän mennessä kaiken suhteen ja Minella katselee ainoastaan kiviä vähän kummeksuen, käytettiin tämän kanssa hetki muun muassa autoihin ja postilaatikkoon tutustuessa. Hetken miettimisen jälkeen ne olivatkin sitten ihan turvallisia ja meno jatkui entiseen malliin. Ja onpahan muuten sujuvasti etenevä poni ravissa, semmoinen liitokavio, että huhhuh!

Vasemmalla Kupari, oikealla Kipinä, 11.6.2015
Tänä kesänä tuleekin siis varmasti vietettyä paljon aikaa ohjasajamisen ja ajamisen parissa, kun nyt vuotias trio saa tutustua ohjasajoon ja vanhempi kolmikko pääsee puolestaan jatkamaan siitä, mihin talvella on jääty. Tällä hetkellä vuotiaiden kanssa on vasta totuteltu kuolaimiin ja käyty käppäilemässä, sekä pikaisesti katseltu valjaita. Fiksuja ja kivoja poneja jokainen ja asiat hyvällä mallilla, joten näiden kanssa tulee kyllä varmasti mukavaa! :)

Onko teillä kokemuksia ohjasajamisesta tai ajamisesta? Kokemuksia saa jakaa!

7 kommenttia:

 1. Kuulostaapa kivalta projektilta! Miulla ei oo muuta kokemusta ajamisesta kuin parilla leirillä muutama kierros tullut kärriteltyä. :) varmasti ihan tosi kivaa ja opettavaista puuhata noin nuorien ponien kanssa!

  VastaaPoista
 2. Kuulostaapa kivalta projektilta! Miulla ei oo muuta kokemusta ajamisesta kuin parilla leirillä muutama kierros tullut kärriteltyä. :) varmasti ihan tosi kivaa ja opettavaista puuhata noin nuorien ponien kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leireiltä on hyvä alottaa, alunperin mäkin oon tainnut jollain kurssilla päästä kärryille :) On joo, ja noissa junnuissa on sekin kiva, että ne oppii ihan hurjan nopeasti ja on tosi innolla aina tekemässä!

   Poista
 3. Aivan ihania kuvia pikkuisista varsoista! Etenkin viimeisin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, varsakuvat on kyllä aina :) Pitäisikin käydä kuvailemassa noita tän vuoden varsoja, niin saa vuosittainen varsakuvaputki jatkoa!

   Poista
 4. Hauska lukea tekstejä Minnin varsoista. Minulla on Minnin ihan ensimmäinen varsa Niemenpellon Mimosa omistuksessani ja huomaan Minellassa ja Mirhamissa paljon samaa mitä meidän Mimmussa on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, onpa kiva että tällein löytyy ponisukulaisia! :) Huippuponeja ovat kyllä!

   Poista