keskiviikko 23. elokuuta 2017

Takaisin tunneille

Vajaan puolen vuoden tauon ja muutaman kuukauden itsenäisen ratsastamisen jälkeen tein comebackin tuntiratsastajaksi, vieläpä samalle ajankohdalle mihin viime syksynä lopetinkin. 

"Postauksen ekaksi joku tosi hyvä kuva" Yeah right. © Ella R.
Olin kypsytellyt ideaa tunneille palaamisesta jo jonkin aikaa, ja kun asia tuli sitten samaa miettineen Katin kanssa puheeksi kesällä, tuntui päätös lopulta helpolta. Mähän käyn tällä hetkellä liikuttamassa sekä Disaa että Torresia, mikä on mulle määrällisesti enemmän kuin ikinä, mutta ajattelin ettei viikottainen valvovan silmän alla meneminen tekisi yhtään pahaa. Ja jollain tapaa tunneille alkoi olla ikäväkin. 

Tämän viikon maanantaina koitti siis suuri päivä, kun pitkästä aikaa Niepulle mennessä piti jalkaan vetää farkkujen sijaan ratsatushousut (ne tässä postauksessa esitellyt Montar Essit, ihan superhyvät olivat!) ja kassiin pakata muutakin kuin kypärä ja hanskat. En oikein edes tiedä miksi, mutta jotenkin mua jännitti ihan hulluna. Jollain tavalla olo oli samanlainen kuin syksyisin kouluun palatessa, mutta jollain tavalla ihan erilainen. Tallilla tulikin ensin tuttuun tapaan tarkastettua tuntilista, josta näin että mun kohdalle oli laitettu aika uusi heppa, arabin ja haflingerin risteytys Ronaldho, lempinimeltään Reino. Koska olin paikalla kuitenkin hyvissä ajoin tosi reilusti etuajassa, käytin ensin aikaa Macho-Matin harjan selvittämiseen. Ori oli nimittäin jo paria viikkoa aiemmin solmuttanut harjansa melko kiitettävästi ja nyt kun muistin ottaa selvityssuihkeen mukaan, sain sen vihdoin kokonaan kunnolla selväksi.

Kuuden jälkeen suunnistin sitten vihdoin harjaamaan Reinoa, ja aikaa olikin käydä poni läpi perusteellisesti useammalla harjalla harjaten. Ruuna vaikutti tosi kiltiltä ja symppikseltä, oli pussailemassa ihan jatkuvasti ja muutenkin seuraili koko ajan mitä mä tein. Aika äkkiä koittikin aika suunnata kohti maneesia muiden ratsukoiden kanssa. Meitä oli tunnilla vain kolme, eli ihan unelmavähän siis!

Siitä loistavaa havainnekuvaa tunnin tehtävistä! 

Tehtiin tunnilla kahta eri tehtävää, joita koitin piirtää tohon yläpuolelle. Koska ne kuitenkin jää ehkä vähän hämäriksi, niin avataan vähän... Vasemmalla oleva kuva on alkutunnin tehtävä, jossa oli tarkoitus taivuttaa ja suoristaa hevosia. Ei siis menty lyhyille sivuille ollenkaan, jolloin seinä ei tukenut hevosia yhtään, vaan kaikki suoristus oli tehtävä ratsastamalla. Reino oli aavistuksen vino, joten mun piti keskittyä ihan tosissani siihen, että sain sen kulkemaan oikeasti suorana, eikä toiseen suuntaan asettuneena. Kun lyhyt sivu oli sitten ratsastettu kunnolla suoraan, tehtiin pitkälle sivulle loiva kiemuraura. Tässä mun piti olla tarkkana siitä, että Reino taipuu rehellisesti koko kropastaan, eikä vain kaulastaan. Ulkoapujen ja varsinkin ulkopohkeen piti pysyä tosi jämäkkänä, jotta tehtävä onnistui. Tätä tehtiin alkuun molempiin suuntiin sekä käynnissä että ravissa.

Lopputunnista tehtiin oikealta löytyvää tehtävää, johon sisältyi myös laukkaa. Itseasiassa laukassa tuli tehdä myös pääty- tai keskiympyrä, mutta ne jäivät nyt tuosta pois. Joka tapauksessa, tehtävä alkoi päädyn ratsastuksella ravissa. Lyhyttä sivua ei kuitenkaan menty ihan loppuun asti, vaan käännettiin hyvissä ajoin ennen kulmaa, suoristettiin hevonen ja lähdettiin väistättämään uralle päin. Väistöä ei kuulunut jatkaa uralle asti, vaan tehdä vain muutama askel, jonka jälkeen suoraan väistöstä tuli nostaa laukka. Sen jälkeen laukattiin seuraavan pitkän sivun viimeiseen kirjaimeen asti tehden matkalle laukassa pääty- tai keskiympyrä, siirrettiin raviin ja aloitettiin alusta. Tätäkin tehtävää tehtiin tietysti molempiin suuntiin, kuvassa näkyy tehtävä oikeaan kierrokseen ja vasempaan mentiin sitten tuon peilikuvana. Koska Reino oli aika laiskalla tuulella, piti mun pitää huoli siitä, että se liikkuu skarpisti eteenpäin. Muutaman kerran meiltä esimerkiksi putosi laukka pois, kun en vaatinut hevosta kulkemaan tarpeeksi eteenpäin. Kokonaisuutena tehtävä sujui ihan kivasti, väistöt onnistuivat hyvin ja raviin siirtymiset sain tehtyä tosi hyvin istunnalla. Ihan joka kerralla laukka ei noussut suoraan väistöstä, mutta viimeisellä kerralla vasempaan kierrokseen se nousi juuri oikeasta kohdasta ja kesti hyvin, mihin olikin hyvä lopettaa :)

2 kommenttia:

  1. Pitäis käydä niemenpellolla monen vuoden tauon jälkeen ihan vaan jo katsomassa tuota Reinoa, kun sen jo edesmenneellä emällä Limpulla tuli aikanaan mentyä miun ihan ensimmäiset ratsastustunnit ja se olikin miun eka lemppariheppa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei vitsi, vähänkö hauska sattuma! :D Sinne vaan kuule, mee ihmeessä tunnillekin testaamaan tuo :)

      Poista