tiistai 26. joulukuuta 2017

Tapaninpäivän perinne

"Tapaninpäivän perinteisiin kuuluu tapaninajelu, mieluiten hevosella. Hevosia opetettiin juoksemaan ja ajeltiin kylillä hupailemassa." 


Tänä tapanina ei lähdetty tallinpihaa pidemmälle, mutta juostiin, hupailtiin ja jatkettiin kärryoppeja kylläkin. Ensin hommiin pääsi joululoman jäljiltä Fasu, jolla olikin menohaluja ihan reippaasti. Mun ja Sinin lisäksi poni pääsi tarjoamaan rekikyydit myös tuon reen aikanaan tehneelle henkilölle! .
Fasun jälkeen hommiin pääsivät Minella ja Kupari, ensin maneesiin irtona juoksemaan ja sitten kumpikin kärryjen eteen vuorollaan. Tammojen edellisestä ajokerrasta onkin aikaa, mutta lomakin tekee lapsille ihan hyvää. Kumpikin on kuitenkin ihan perustoimiva kärryn edessä: avut ovat selvillä, joskin tarvitsevat kertausta, ja taluttajaa ei periaatteessa tarvita, mutta henkisenä tukena naru on pidetty vielä miltei aina kiinni.


Ensimmäisenä kärryn eteen pääsi Minella. Testailtiin ensin apujen toimivuutta taluttajan kanssa odotellen samalla, että poni malttaa hieman enemmän. Minellan into meinaa välillä kääntyä touhottamiseksi jolloin poni ei oikein malttaisi keskittyä, mutta pikkuhiljaa poni oli enemmän ja enemmän taas skarppina toimimassa. Ravipätkän jälkeen Sini vaihtoikin narun kameraan ja mä ajelin itsekseni muutaman kierroksen ennen lopettamista. Ilman taluttajaakin poni toimi oikein hyvin, joskin alkoi vaikuttaa vähän väsähtäneeltä. Niinpä ei jatkettukaan kovin kauaa, vaan kokeiltiin että avut menee edelleen läpi ja purettiin lapsonen valjaistaan karsinaan kuivumaan.

 

 Kuparin kanssa tehtiin oikeastaan sama, mutta kuski ja taluttaja toisin päin. Mä talutin alkuun ja Sini ajoi testaillen ponin toimivuutta. Sitten ravattiin pätkä, hengailin hetken vielä mukana ilman narua ja kun homma toimi edelleen, kävin nappaamassa kameran käteen Sinin ajellessa vielä yksinään. Ja kuten Minellakin, toimi Kuparikin tosi hyvin! Lapsilla lomat siis todellakin kannattaa, ihan selvästi ovat puolen vuoden pohtineet muutakin kun ruokaa :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti