perjantai 23. helmikuuta 2018

Lajikokeilu: Working Equitation

"Working Equitation (WE) on ratsastuksen kilpailulaji, jonka tehtävät on kehitetty työratsastuksen todellisuutta vastaaviksi. Tehtävärata sisältää erilaisia portteja, tiukkoja kulmia, puomeja, peruutuksia ja nopeita siirtymisiä laukan ja käynnin välillä. Samanlaisia haasteita voisi kohdata hevosen kanssa maa- ja karjatilojen töissä. Laji soveltuu kaikentasoisille ratsukoille ja kaikenrotuisille hevosille. Working Equitation tarjoaa monipuolista vaihtelua ja haastetta ratsastukseen ja soveltuu hyvin lisäksi aktiivista treeniohjelmaa."
- Workin Equitation Finland ry

Postauksen kuvat © Ella R.

Viime viikon maanantaina päästiin kokeilemaan Working Equitationia, joka oli ainakin mulle ihan uusi tuttavuus ratsastuslajien joukosta. Lajista löytyy paljon tietoa Working Equitation Finland ry:n sivuilta, josta löytyy myös postauksen alussa oleva kiteytys lajista. Suomessa laji on vasta saavuttamassa laajaa kiinnostusta, mutta alkuperämaidensa lisäksi se on tällä hetkellä suosittu esimerkiksi Saksassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Lajin sääntöjä säätelee kansainvälinen WAVE (World Association for Working Equitation), ja lisäksi jokaisen maan oma Working Equitation -organisaatio muokkaa säännöt yhtäläisiksi kyseisen maan omien ratsastusliittojen kanssa. Suomessa lajin tavoite on päästä Ratsastajainliiton alaisuuteen. Lajin kilpailut koostuvat yleensä neljästä eri osa-alueesta: kouluratsastuksesta, käsittelykokeesta, nopeuskokeesta ja karjanerottelusta. Esimerkiksi Ruotsissa karjanerottelu ei kuitenkaan ole mukana kilpailuissa. Kouluratsastuksessa pääpaino on kokoamisessa ja sujuvassa temmonvaihtelussa. Vaativimmissa luokissa kouluosuus ratsastetaan vain yhdellä kädellä. Käsittelykokeessa arvioidaan ratsukon yhteistyötä ja luottamusta maksimissaan 15 tehtävän radalla. Tehtävät valitaan WAWE:n luomalta listalta. Nopeuskoe on nimensä mukainen: ratana on yleensä käsittelykokeessa käytetty rata, joka tulee suorittaa mahdollisimman nopeasti ja virheettä. Mahdolliset virhepisteet lisätään aikaan, ja nopein ratsukko voittaa.


Niemenpellon tallilla lajia on päässyt harrastamaan jo jonkin aikaa, mutta en itse kuitenkaan oo koskaan osallistunut we-tunnille, vaikka ajatus on kyllä houkuttanut. Olikin siis kiva päästä kokeilemaan lajia vihdoin! Mun ratsuksi sattui lännenratsastuksen ja WE:n konkariheppa Duudi, jolla oli homma hallussa, vaikka kuski saattoi ajoittain olla hukassa. Oon itse käynyt lännenratsastuksen alkeiskurssin vuonna 2012, ja osittain tehtävät olivat tosi samantyylisiä kuin lännenratsastuksessakin. Lajin juuret maa- ja karjatiloilta lähteneenä lajina näkyvät siis tehtävissä, mikä on mun mielestä hieno asia. Working Equitationin myötä alkoi kieltämättä vähän tehdä mieli käydä kokeilemassa länkkäriäkin pitkästä aikaa :D 


Meidän tunti koostui aika vapaamuotoisesta tehtävien suorittamisesta, mutta apua sai tietysti tarvitessaan. Tehtävinä olivat kupin siirtäminen, tynnyrit, kannun nostaminen, silta, puomineliö(pyöröaitauksen idealla), portti, sekä seipään ottaminen ja palauttaminen. Osaa tehtävistä pystyi helpottamaan ja vaikeuttamaan oman tason mukaan, joten tein itse niin, että aloitettiin helpommalla tavalla, ja vaikeutettiin hommaa asteittain. Duudi teki hommia ihan tosi hyvin (tiedä sitten osasiko se itse vai ohjasinko mä oikeasti), joten esimerkiksi kupin siirtämisessä tolpasta tolppaan päästiin kokeilemaan tehtävän suorittamista myös peruuttaen. Normaaliarkeen verraten erilaisin tehtävä oli ehdottomasti ensimmäisessä kuvassa näkyvä seipään kanssa ratsastus, joka sujui kuitenkin sekin kivasti. Vaativammissa luokissa seipääseen esimerkiksi poimitaan renkaita laukassa, mutta ihan sellaisia suorituksia me ei vielä yritetty. 

Kilpailuissa tehtäväradan aloittaa yleensä portti. Mä en muistaakseni saanut lännenratsastustunneilla porttia koskaan hyväksytysti läpi, mutta Duudin kanssa onnistuttiin siinä monta kertaa! :)Mä itse tykkään, kun hevonen toimii arkisissa asioissa niin maasta, kuin selästäkin: portin sulkeminen, takin riisuminen, postin hakeminen... Ylipäänsä kaikki mahdollinen, mitä eteen voi tulla! Näiden taitojen hallitsemista ei kuitenkaan voi olettaa, ellei asioita ole harjoiteltu. Working equitation antaakin siihen tosi hyvät mahdollisuudet olemalla monipuolinen ja omasta tai hevosen tasosta riippumatta jokaiselle haastetta tarjoava laji.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti