tiistai 20. maaliskuuta 2018

Photoshopin onnellinen omistaja

Kaikki oleellinen onkin jo otsikossa, mutta avataan silti vähän.


Oon pohtinut niin Lightroomin kuin Photoshopinkin ostamista jo vaikka kuinka kauan. Tähän asti mulla on ollut käytössä Photofiltre nopeisiin perusmuokkauksiin, ja Gimp sitten kaikkeen muuhun, välillä niihin perusmuokkauksiinkin. Gimp osaa kuitenkin välillä olla tosi tökkivä ja hidas, ja jonkin aikaa sitten mulla menikin siihen ihan totaalisesti hermot, kun se ei vaan ottanut auetakseen. Päädyinkin googlettelemaan tätä Photari/Lightroom -asiaa pitkäksi aikaa, ja lataamaan ilmaisen kuukauden kokeiluversion Lightroomista. 


Kun kuukausi sitten oli kulunut ja sovellus ilmoitti kokeilujakson loppuneen, ei tarvinnut kauaa miettiä maksullisen version lataamista. Selailinkin Adoben sivuja jonkun aikaa eri sovelluksia miettien, ja löysin sieltä paketin, johon kuului kahden Lightroom-version lisäksi Photoshop, ja vielä tallennustilaa pilvipalveluun. Itseasiassa näitä paketteja on kaksi, joista mä valitsin vähemmän tilaa sisältävän ja halvemman palvelun. Koko setti maksaa kuussa vajaat 13 euroa, mikä ei mun mielestä ole todellakaan paha hinta! 

© Anni L.
© Anni L.


Lightroomin kanssa tutustuminen kävi nopeasti ja aika kivuttomasti: seurasin sovelluksen ohjeita ja kokeilin muutaman kuvan verran, miten homma toimii. Seuraavat kuvat muokkasin suoraan Lightroomilla, koko ajan siihen enemmän tykästyen. Lightroomin nopeudesta saamat kehut alkoivat selvetä sitä mukaa, kun jatkoin hommaa. Jos Gimp on tuntunut tähän asti nopealta ja monet Lightroomin nopeuteen liittyneet kehut saaneet miettimään, että miten nopeaa kuvanmuokkaus voi muka olla, niin ei tunnu enää, enkä muuten ihmettele niitä kehuja ollenkaan. Kaikkiin tarpeellisiin - ja moneen normikuvien kohdalla tarpeettomiinkin - säätöihin pääsee käsiksi helposti, ja saman kerran kuvat on superhelppoa käsitellä samoilla säädöillä. 
Photoshop olikin sitten "vähän" vaikeampi rasti, ja ainakin tällä hetkellä epäilen vahvasti, pääsenkö ikinä selville sen sielunelämästä :D Testailin ohjelmaa alkuun sen tarjoamien ohjeiden avulla, ja pääsinkin kokeilemaan esimerkiksi pienten ja vähän isompien asioiden poistoa, kahden kuvan yhdistämistä ja tasojen kanssa työskentelyä. Sen jälkeen kikkailin ohjelmalla vielä hetken itsekseni, ja oli muuten hankalaa! Gimp on tullut mulle tutuksi jo usean vuoden ajalta ja sen käyttö onkin nykyään melko rutiininomaista isommissakin jutuissa, mutta Photoshopissa oikeastaan kaikki mahdollinen tapahtuu ihan eri tavalla ja vaatii näin ollen opettelua.
Yksi isoin juttu noiden ohjelmien myötä on varmaan raw-kuviin siirtyminen. Gimpin kanssa olisi pitänyt venkslata tiedostomuotojen kanssa mun makuun ihan liikaa, joten oon vaan kuvannut jpeg-muodossa ihan iloisesti. Lightroom ja photari kuitenkin käsittelee rawitkin muitta mutkitta, joten uuden opettelua on ollut silläkin saralla. Ja pakko myöntää, että kyllähän siitä jäljestä parempaa tulee.


Mitään oikotietä onneen noiden kummankaan ohjelman kanssa ei kyllä saavuta, mutta oon kyllä ihan tosi innoissani kummastakin! Opeteltavaa on vielä ihan hurjasti, ja photarissa jää varmasti monet toiminnot käyttämättömäksi, mutta onneksi mulla on nyt pääsykokeisiin lukiessa aikaa ainakin perusjuttujen opetteluun ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti