torstai 19. huhtikuuta 2018

Ohjasajoa Fasulla

Viime viikkojen ohjasajotreenejä luottoponi Fasun kanssa.

Postauksen kuvat © Ella R.


Kävin pitkästä aikaa ohjasajamassa Fasua nopeasti muutama viikko sitten, ajatuksena oli lähinnä testailla miten poni pitkän tauon jälkeen toimii. Sillä on ohjasajettu ehkä joskus syksyllä viimeksi, mutta nyt ponilla on ihan oikeita töitä tiedossa! Tän viikon sunnuntaina se nimittäin pääsee Mikkelin ravinuorten kurssiponiksi ohjasajoon ja valjastamiseen, joten lapsia varten säätöjen olisi hyvä olla kohdillaan. Ja niinhän ne olikin: se teki ihan kaiken mitä pyysin, kuin ei ois mitään taukoa ollutkaan :)

Pari viikkoa sittten on näköjään touhuttu toppatakissa ja väistelty maneesiin satavaa lunta, kun taas tällä viikolla huppari oli sopiva ja lumesta ei oo tietoakaan :D 


Tästä kerrasta innostuneena pitikin sitten vähän googletella ohjasajoharjoituksia lisää, ja löysinkin  muun muassa Håkan Wahlmanin oppeja. Kävinkin itsekseni ohjasajamassa Fasua vielä uudemman kerran tehden yrittäen tällä kertaa toimia nimenomaan noiden oppien pohjalta. Oon tottunut ohjasajamaan enemmän takaa kuin sivulta, joten varsinkin ympyrällä työskennellessä oma linja oli välillä hukassa. Saatiin kuitenkin tosi hyviäkin pätkiä, ja oli hienoa huomata, miten poni lähti esimerkiksi tekemään pientä avotaivutusta, kun mä löysin oikean paikan ja oikeat avut. Pitääkin alkaa taas ohjasajamaan enemmän, nyt kun juttuun on saanut vähän uutta kulmaa!


Meidän Macho-Mattikin toimii muuten ohjasajaessa ilman taluttaajaa jo ihan kohtalaisesti. Aiemmin sillä on ohjasajettu taluttajan kanssa, ja ajettu kerran ilman taluttajaa. Oon tehnyt sen kanssa itsenäisesti aika paljon sellaista vähitellen taluttajan paikalta taaksepäin siirtymistä ja ponin rinnalta ohjaamista ihan ratsuohjin, kunnes vähän aikaa sitten vaihdoin sille ajo-ohjat ja hyödynsin maneesissa samaan aikaan treenaavaa Raisua meidän veturina. Poni meni sen perässä kuten hyvän junavaunun kuuluu, ja mä sitten samalla ohjailin. Jossain vaiheessa Raisu kiri etumatkaa (jännä, sen jalat on kuitenkin noin metrin pidemmät) ja ponin piti selvitä ihan yksin: se toimi nätisti mun avuista, eikä sen jälkeen enää juuri piitannut Raisun reiteistä. Alku on siis vallan hyvä, vaikka kokemusta ja varmuutta se kyllä tarvitsee vielä paljon. Ja liikettä, se on melkoinen höyrykattila aina pitkästä aikaa töihin päästessään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti